Bästa sökmotorerna

För många är det svårt att tänka sig en punkt i internets historia då man inte hade tillgång till sökmotorer. Det skulle dock dröja många år innan internet och sökmotorer gick hand i hand. Internets födelse började långt bak på 50-talet men det var först på 90-talet som internets första sökmotorn började ritas upp. Den kallades för Archie och var det första sökverktyget som tillät sina användare att söka efter filer. Skaparna Alan Emtage, Bill Heelan och J. Peter Deutsch från universitetet McGill i Montreal visste nog inte att de i och med Archie hade satt en boll en rullning som än idag fortsätter röra sig allt snabbare.

viadin.se

Vad är en sökmotor och hur använder jag dem?

Svenska datatermgruppen uppmanar att skilja mellan sökmotorer och söktjänster. De informerar på sin hemsida om att en söktjänst inkluderar en sökmotor men samtidigt innefattar mycket mer än så. En söktjänst kan bland annat erbjuda dig att söka på specifika saker i ett specifikt sortiment. Är du exempelvis ute efter spännande filmer för kvällen eller på jakt efter härliga sexleksaker till helgen? Använd din favoritsidas sökmotor och klicka hem ditt fynd. När du är ute efter mer generell information finns det dock några toppnamn. Google är självklart den mest välkända och välanvända tjänsten men internet är fullt av legitima söktjänster som stundtals är bättre än Google. Ta Yahoo! som exempel. Detta alternativ har hundratusentals miljoner av besökare om året och innefattar, förutom sin söktjänst, även en portal där du även kan shoppa, spela och få hjälp med vägvisningar. Det blir nu allt vanligare att söktjänster bistår med ett flertal tjänster som tillsammans bildar en helhet.

Andra användbara söktjänster

Det flesta söktjänsterna bygger på komplicerade algoritmer som utvecklats för att ge dig ett så korrekt svar som möjligt. Det finns dock söktjänster som väljer att gå en annan väg. Söktjänsten Mahalo är en söktjänst som drivs av folk som manuellt går igenom innehåll och presenterar förslag. Det gör att du får mindre förslag på dina sökningar än exempelvis Yahoo! och Google men att de är relevanta. Mahalo är också en perfekt plats om du exempelvis vill lära dig något nytt då de erbjuder många små guider. Spelar presentationen av information roll? Då ska du garanterat ta en närmare till på Ask.com. Denna söktjänst har varit med i många år och erbjuder ett mer användarvänligt och spännande sätt att ge dig information på. I grunden ligger en effektiv sökmotor som optimerar hela söktjänsten och gör Ask.com till ett rimligt alternativ till både Yahoo! och Google. Det rimligaste för dig är dock att testa olika tjänster och se vilken som passar dina behov bäst.

gazeti