Blekko

Den vanligaste sökmotorn på internet är Google, det är plågsamt uppenbart. Men inte nödvändigtvis en dålig sak även om ett bredare val skulle kunna förbättra tjänsterna och kanske ge dig mer privatliv. Alternativ är DuckDuckgo, och ett antal andra som specifikt påpekar att de inte spårar vad du söker efter eller kopplar detta till din IP-address. Andra tjänster är mer välkända och använda, en av dem är Yahoo! som använder teknik från Bing utvecklat av Microsoft.Det har dock kommit in rapporter att Bing ger mer webb sidor som skadar din dator och kan ladda ner känslig data från din dator.

Bing_screenshot

Orolig att ladda ner skräp?

Är du orolig att hamna på osäkra webb sidor, som phishing eller malware sidor? Först och främst, risken att hamna på en sådan sida är minimal. Med det sagt, det är alltid bra att vara uppmärksam, försiktig och beredd på det värsta. Ett bra anti virus program är alltid att rekommendera. Själv har jag använt Avast och har varit väldigt nöjd. Men hur hamnar man på en farlig sida? Enligt en undersökning gjord 2013 så var Bings sökresultat 5 gånger skadligare än Googles. En tre år gammal studie är gammal i internet tid så uppgraderingar har skett. Bing har uppdaterat sina varningar så att det är väldigt tydligt om du hittar en webb sida som har farligt innehåll. Typen av innehåll är uppdelat i phishing och malware, så att du kan avgöra om det är farligt att öppna sidan eller om länkar på sidan är farliga att följa. Detta hjälper också administratörer att rensa upp sina egna sidor.

Vem ska vi tro på?

Jag vill vara skeptisk till både positiva och negativa påståenden om faror med både mjukvara och webb sidor. Min misstänksamhet mot Microsoft har varit stark eftersom jag har varit aktiv inom fri och öppen mjukvara och därför föredrar att utnyttja andra operativ system, som Linux. Skillnaden mellan Bing och Google är att Bing optimerar mera på sina annonsörer och Google använder sina surfare mycket mer för att sätta vikten (Rank) av sökträffen och därför kan första sidan vara lite annorlunda mellan de två tjänsterna. Så frågan är om annonsörer skapar mer otrevliga sidor eller vanliga surfare som oss? Själv vill jag vurma för öppna operativ system och påpeka att det är nuförtiden rätt enkelt att byta till ett nytt system och till och med ha båda på en gång. Med det systemet kan du lära dig lite av det nya medans du använder det gamla och bekanta när det känns viktigt.

 

gazeti