DuckDuckGo

DuckDuckGo är en sökmotor som profilerar sig genom att framhäva att de inte spårar sina användare. Till skillnad från till exempel Google, som lagrar information om de sökningar du gör och sedan erbjuder dig ett personligt sökresultat baserat på din historik, lagrar inte DuckDuckGo någon information alls om dina sökningar; de resultat du får skulle med andra ord vilken annan användare som helst över hela världen få. DuckDuckGo framhäver också att de hämtar sin information från ”bäst källor, snarare än flest källor”. Deras sökresultat kommer från Wikipedia och från partnerskap som sökmotorn har ingått med andra sökmotorer som Yahoo, Yandex, Bing och Yummly.500px-WebCrawlerArchitecture.svg

Företaget grundades av entreprenören Gabriel Weinberg år 2006. Länge drev Weinberg projektet själv, men år 2011 anställde Weinberg sin första medarbetare, och idag har sökmotorn 35 anställda. Den är baserad i Pennsylvania i USA, och dess namn är baserat på en amerikansk lek som kallas ”duck, duck, goose”, och som finns i många delar av världen men med olika namn. Weinberg har kommenterat namnet med att det bara dök upp i huvudet på honom en dag, och att han tyckte om det. Han har också sagt att även om namnet absolut är inspirerat av leken ”duck, duck, goose”, finns det ingen annan koppling mellan leken och sökmotorn – det handlar till exempel inte om någon form av metafor. Till en början finansierade Weinberg sitt nya projekt själv, men numera får sökmotorn sina intäkter från annonsering.

DuckDuckGo har stadigt fått allt fler användare, och Weinberg har hela tiden sökt förbättra sin tjänst genom att ha öppna forum där användarna kan rapportera buggar, önska nya funktioner och diskutera hur man kan sprida kunskapen om sökmotorn. I maj 2012 hade DuckDuckGo kommit upp i 1,5 miljoner sökningar per dag.

Många som föredrar alternativa sökmotorer som DuckDuckGo arbetar inom IT-branschen och är väl insatta i vad skillnaderna innebär mellan att använda Google och att använda till exempel ixquick eller DuckDuckGo. Många inom IT-branschen arbetar också som frilansare och har egna företag. Något som kan underlätta för företagare är att använda sig av factoring. Då kan de nämligen vara säkra på att pengarna från deras fakturor kommer in, och slipper både onödig oro och onödigt pappersarbete.

gazeti