Google

Vad kan sägas om Google som de flesta inte redan vet idag? Företaget som bildades i september 1998 av Larry Page och Sergey Brin är idag den mest använda sökmotorn i världen, och kombinerat med företagets många andra tjänster, som webbläsaren Google Chrome, Google Translate, Google Analytics, Google Documents och Gmail, liksom det faktum att Google äger Youtube, finns det de som säger att Google äger internet.

Google har sedan starten i slutet av 1990-talet stadigt växt, men Google får inte bara motta ros för sina tjänster, utan även ris. De som kritiserar Google och deras framgångar menar bland annat att företaget har för mycket makt i form av den information som sökmotorn samlar in om sina användare. Genom att Google registrerar alla sökord och alla länkar du klickar på från resultatlistan kan de sammanställa uppgifter om användarnas preferenser, liv och till och med hälsotillstånd. Många är rädda att Google kan sälja denna information till tredjepartsföretag, som i sin tur kan använda dem för riktad marknadsföring. Google visade tydligt sin makt då de demonstrerade att de kunde förutse hur influensavirus spridde sig över USA genom att titta på statistik över folks sökningar på ord som ”snuva”, ”feber” och liknande förkylningsrelaterade ord.Google_web_search

Google planerar också att utveckla sin sökmotor ytterligare, och verkligen utnyttja den information som den lagrar. I en presentation av Googles nya teknik Google Now, visade Google prov på hur deras sökmotor i framtiden kommer att kunna förutsäga vad du vill söka på innan du ens har gjort det. Aparna Chennapragada, chef för Google Now, visade den nya teknikens kapacitet genom ett antal scenarier. I ett av dem mejlade han en ”vän” för att föreslå att de skulle gå på bio. Google Now förstod då att samtalet rörde en film och en aktivitet på kvällen, och letade upp recensioner, biotider och annan information den trodde var användbar, utan att han ens bad den om det. Den nya tekniken innebär att Google Now blir allt bättre på att förstå mänskligt tal, och göra sökningar utifrån det.

Google erbjuder många tjänster som kan vara ett hjälpmedel för små och stora företag, men det de inte erbjuder än är servrar där man kan hosta företagets alla IT-lösningar. Då kan du istället vända dig till Misshosting, som bland annat erbjuder företag en dedikerad server.

gazeti