Söktjänst

För gemene man som surfar på internet kan det vara svårt att skilja på söktjänster från sökmotorer. Enkelt uttryckt så beskrivs en söktjänst som en webbplats som gör det möjligt för oss alla att söka efter olika sorters innehåll på Internet. Söktjänsterna använder sökmotorer, även kallade sökrobotar, för att upptäcka, hämta in och indexera webbsidor.

 

Sökrobotar
Begreppet sökrobot syftar på program, som robotar och spindlar. Sökrobotarna används för att vi användare ska kunna finna den information vi letar efter. De är programmerade att söka igenom webbplatser automatiskt. Sökningen sker från länk till länk, inom en webbplats eller från en webbplats till en annan.Söktjänst 1

 

Användningsområde för söktjänster
Söktjänster används på en mängd olika sätt. Man kan söka efter webbplatser, sociala media av olika slag, nyheter, skrivna dokument av olika slag, bilder och videor exempelvis på YouTube.com. Genom att skriva in ett sökord kan användaren få svar genom att söktjänsten presenterar ett resultat av sökningen. Resultatet, vilket de flesta känner till som har googlat för att få svar, visas i form av en lista med klickbara länkar som sökroboten relaterar till sökordet i fråga. Vanligen sorteras de enligt relevans.

 

Första söktjänsten
Altavista var den allra första söktjänst för publikt bruk. Man hade ambitionen att omfatta hela webben. Lanseringsåret var 1996. Numera ägs Altavista av Yahoo! deras tidigare konkurrent. Google, som förmodligen är den mest populära söktjänsten, lanserades 1998. De är numera störst på sökmarknaden och att söka information genom en söktjänst har givit upphov till begreppet googla.

 

Ämnessöktjänster
Det finns söktjänster som är högspecialiserade för att finna information inom specifika ämnesområden, till exempel bostadssökarsajter som exempelvis hemnet.se. Här kan du finna bostäder till salu. Sökning kan ske via karta eller genom att fylla i formulär vari län, städer, områden kan fyllas i liksom önskad storlek på bostaden med mera. Det finns också andra sajter som exempelvis samlat allaannonser.nu. Det finns också sökmotorer för allt från de som sammanställer nyhetsartiklar, bilder, videor och ljud, till de som har allt annat än ädla syften, för att inte säga kriminella ändamål.

gazeti