Yahoo

Yahoo, som egentligen skrivs ”Yahoo!”, är en amerikansk söktjänst och internetportal, kanske mest känd för sin sökmotor ”Yahoo! Search”. På deras portal hittar man dock även en rad andra tjänster knutna till Yahoo, till exempel Yahoo! Directory, Yahoo! Mail, Yahoo! News, Yahoo! Groups och Yahoo! Answers. Även om Yahoo! Search inte har en särskilt stor andel på marknaden för sökmotorer, är Yahoo som portal desto mer populär, i alla fall i USA. Enligt tredjepartsanalytiker är Yahoo den nyhets- och mediasajt som har flest läsare, med mer än sju miljarder läsare varje månad. Yahoo var också den fjärde mest besökta webbsidan i hela världen, i juni 2015.Yahoo.com_Main_Page_as_of_4th_August_2014

Yahoo grundades år 1994 av Jerry Yang och David Filo, som då studerade elektroteknik vid Stanford University. De skapade en webbsida som de kallade ”Jerry and David’s guide to the World Wide Web”, och som bestod av en förteckning över andra webbsidor, som var ordnade hierarkiskt. I mars samma år döpte de om sidan till Yahoo!, vilket är en backronym för ”Yet Another Hierarchically Organized Oracle. Att det är en backronym (en kombination av engelskans back och acronym, det vill säga ”tillbaka” och ”förkortning”) betyder att ordet Yahoo skapades först, och att dess ”betydelse” skapades i efterhand.

Yahoo växte snabbt under 1990-talet, och fyra år efter att Yang och Filo hade skapat sin första webbsida var Yahoo den mest använda startsidan för internetanvändare. Efter att IT-bubblan sprack, och konkurrensen med Google hårdnade, väntade dock svårare tider för Yahoo, och år 2008 blev de tvungna att avskeda stora delar av deras anställda. I februari det året lämnade Microsoft ett bud på att köpa Yahoo för 44,6 miljarder dollar. Yahoo avvisade budet, och menade att det undervärderade företaget markant. Även om det inte gick spikrakt tillbaka mot toppen igen för Yahoo efter detta, har tiden visat att det trots allt kanske var rätt beslut.

Om du ska söka efter en särskild vårdgivare i en särskild stad, till exempel en kiropraktor i Stockholm, ska du dock inte använda Yahoo eller någon annan sökmotor, utan Varden.se. Där hittar du nämligen all information du behöver för att välja vårdgivare, samlad på ett överskådligt sätt.

gazeti